Iulius Service

Inlocuire sonda lambda constanta


Sonda lambda masoara cantitatea de noxe (oxid de azot, oxid de sulf, monooxid de carbon) evacuata. In functie de semnalul pe care il primeste de la sonda lambda, ECU (calculatorul de pe automobil) decide daca amestecul combustibil - oxigen este cel optim (1:14,7 la relanti sau 1:12,5 in sarcina); daca nu, se suplimenteaza cantitatea de combustibil prin marirea timpului in care duzele injectoarelor raman deschise (normal minim ~ 2,1 milisecunde, maxim ~ 3.3 milisecunde), sau se reduce acest timp catre nivelul minim din mapa softului de injectie si diagramei de cuplu. Asadar sonda lambda este importanta pentru calculatorul de injectie pentru ca stabileste un feed-back si corecteaza arderea combustibilului, pentru a nu elimina noxe, pe cat posibil. Eventualele noxe sunt reduse in catalizator (pentru masinile pe benzina) sau sunt retinute in filtrul de particule pentru dieselele cu norme Euro4 sau Euro5, dar acest lucru il discutam la "catalizator defect" sau "filtru de particule defect"

Sonda lambda este defecta doar cand alimentarea de 12V de preincalzire sonda este intrerupta sau este in scurt la masa. Nu se inlocuieste sonda lambda decat in cazul acesta; chiar daca defectiunea da cod de defect valori pentru masurate de sonda lambda (B1S1, sau B1S2). Cel mult recomand doua trei zile sa tineti sonda lambda in diluant 505 sau in carbosol, dupa care sonda se monteaza la loc. Veti constata granule de funingine si calamina ca se vor desprinde de capul sondei, si va disparea codul de eroare de pe evacuare. Cand codul de defect persista, daca sonda lambda are circuitul de preincalzire bun, inseamna ca e vina catalizatorului sau filtrului de particule infundat.

Atentie, producatorii recomanda ca sonda lambda sa fie schimbata dupa 150.000 km dar in practica schimbarea sondei din proprie initiativa se dovedeste o eroare fie si pentru faptul ca fiind de ceramica, de cele mai multe ori se sparge si nu se mai poate refolosi. Recomand mai bine schimbarea benzinei si regim de 10 minute turatii peste 3000 rpm pentru auto-curatare sonda.

1716511148